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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
15/05/2018 |
Data da última atualização: |
03/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MACHADO, E. R.; MALDONADE, I. R.; RIQUETTE, R. F. R.; MENDES, V. S.; GONÇALVES, R. G.; GINANI, V. C. |
Afiliação: |
ELEUZA R. MACHADO, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ROBERTA F. R. RIQUETTE, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília; VINÍCIOS S. MENDES, BOLSISTA - CNPH; RODRIGO GURGEL GONÇALVES, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; VERONICA C. GINANI, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília. |
Título: |
Frequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Protection, v. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-358 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The objective of the present study was to perform a microbiological and parasitological evaluation of the leafy vegetables commercially sold in five regions of Brazil at public whole sale markets. The 12 types of leafy vegetables (144 samples) were curly lettuce, looseleaf lettuce, red lettuce, chives, coriander, kale, basil, arugula, parsley, iceberg lettuce, chicory, and bean sprouts. The prevalences of total coliforms (88 to 100%) and thermotolerant coliforms (37 to 100%) were high, but Salmonella was not detected in any of the analyzed samples. All open markets sold vegetables contaminated with enteroparasites, mainly Entamoeba sp., Balantidium coli, Strongyloides sp., Ascaris sp., Enterobius vermicularis, and Ancylostomidae. Contamination was detected in all the regions (north, northeast, central west, southeast, and south) and types of vegetables, with higher prevalences in the northeast region, mainly in basil, lettuce, and chives. Contamination of vegetables by potentially pathogenic microorganisms is a national problem, and the distributi on centers should improve quality control of these commercial vegetables. Considering the high frequency of enteropara sites and bacteria and the potential risk of disease transmitted by vegetables, we suggest greater enforcement of the sanitary surveillance of food offered to the public. |
Thesaurus Nal: |
Food pathogens. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Registros recuperados : 24 | |
3. | | MALDONADE, I. R.; MENDES, V. S.; GINANI, V. C.; RIQUETTE, R. F. R.; MACHADO, E. R. Frequência de parasitos intestinais em hortaliças minimamente processadas (HMP) produzidas e comercializadas no Distrito Federal, Brasil. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE MICROBIOLOGIA E HIGIENE DE ALIMENTOS, 12., 2014, Foz do Iguaçu. Foz do Iguaçu: ABRAPA, 2014. p. 451-452. Resumo publicado também em Blucher Food Science Proceedings, v. 1, n. 1, nov. 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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8. | | MACHADO, E. R.; MALDONADE, I. R.; RIQUETTE, R. F. R.; MENDES, V. S.; GONÇALVES, R. G.; GINANI, V. C. Frequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets. Journal of Food Protection, v. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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10. | | MARINHO, R. F.; SÁ, L. C. F. E.; CASTRO, N.; GURGEL-GONÇALVES, R.; MALDONADE, I. R.; MACHADO, E. R. High frequency of Ascaris lumbricoides in public playgrounds in central Brazil. Journal of Tropical Pathology, Goiânia, v. 46, n. 2, p. 209-2014, abr./jun. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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11. | | PILON, L.; SANTOS, R. M. dos; MACHADO, E. R.; GOMES, T. B. dos R.; GINANI, V. C.; FONTENELLE, M. R. Detecção de enteroparasitos e comensais no biofertilizante hortbio. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE PARASITOLOGIA, 24.; CONGRESSO LATINOAMERICANO DE PARASITOLOGIA, 23., 2015, Salvador. Parasitologia: passado, presente, futuro: resumos dos pôsteres. Goiânia: SBP: FLAP, 2015. p. 293. Poster 024.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. | | ARAÚJO, A. P. F.; GOMES, T. G.; ANDRADE, C. F. S.; MACHADO, E. R.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S. Perfil glicêmico de camundongos diabéticos alimentados com Agaricus blazei In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE COGUMELOS NO BRASIL, 8.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE COGUMELOS COMESTÍVEIS, 7., 2015, Sorocaba, SP. Anais ... Sorocaba: Uniso, 2015. Pôster 34Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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13. | | FIDALGO-NETO, A. A.; MALDONADE, I. R.; AFFONSO, R. da S.; SALES, L. M. P.; SANTOS, A. A. dos; REIS, L. M. B. dos; MACHADO, E. R. Avaliações antropométricas, perfil hematológico e bioquímico de uma população escolar do Distrito Federal, Brasil. In: CANTO, M. C. do (Org.). Doenças crônicas e infectocontagiosas na atenção básica. Ponta Grossa: Atena Editora, 2019. p. 99-110.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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14. | | FONTENELLE, M. R.; LIMA, C. E. P.; BONFIM, C. A.; ZANDONADI, D. B.; BRAGA, M. B.; PILON, L.; MACHADO, E. R.; RESENDE, F. V. Biofertilizante Hortbio®: propriedades agronômicas e instruções para o uso. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2017. 11 p. (Embrapa Hortaliças. Circular Técnica, 162).Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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15. | | PILON, L.; SANTOS, R. M. dos; Santos, K. C. B. dos; GINANI, V. C.; MACHADO, E. R.; RIQUETTE, R. F. R.; FONTENELLE, M. R. Evaluation of microbial contaminants in Hortbio® biofertilizer. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 28., 2015, Florianópolis. Resumos. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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16. | | SILVA, S. R. M. da; MALDONADE, I. R.; GINANI, V. C.; LIMA, S. A.; MENDES, V. S.; AZEVEDO, M. L. X.; GURGEL-GONÇALVES, R.; MACHADO, E. R. Detection of intestinal parasites on field-grown strawberries in the Federal District of Brazil. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, Uberaba, v. 47, n. 6, p. 801-805, Nov./Dec 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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17. | | SILVA, S. R. M. da; AZEVEDO, M. L. X.; MALDONADE, I. R.; GINANI, V. C.; LIMA, S. A.; MACHADO, E. R. Ocorrência de enteroparasitos em morangos, cultivados de forma convencional na cidade de Brazlândia (DF). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PARASITOLOGIA, 23.; ENCONTRO DE PARASITOLOGIA DO MERCOSUL, 3., 2013, Florianópolis. Resumos... Goiânia: SBP, 2013. p. 1095 Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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18. | | MALDONADE, I. R.; AMARO, G. B.; LUENGO, R. de F. A.; RIBEIRO, R. L. V.; LOZADA, M. I. O.; OLIVEIRA, L. L.; MACHADO, E. R. Phytochemical characterization of pumpkin seed with antiparasitic action Acta Horticulturae, v. 1287, p. 127-133, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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20. | | FERNANDES, T. D.; MACHADO, E. R.; COSTA, G. A.; SÁ, L. C. E. F.; GOMES, T. B. dos R.; MATUTINO, D. R.; MALDONADE, I. R. Investigação da atividade anti-helmíntica in vivo e in vitro do alho negro. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE PARASITOLOGIA, 24.; CONGRESSO LATINOAMERICANO DE PARASITOLOGIA, 23., 2015, Salvador. Parasitologia: passado, presente, futuro: resumos dos pôsteres. Goiânia: SBP: FLAP, 2015. p. 673. Poster 104.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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